De Chinese Keuken

Variaties op de Chinese Keuken

Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar het verschil tussen de Mandarijnse en Kantonese keukens? Waar komt pekingeend vandaan? Hoe zijn Sichuan (Szechuan) gerechten te vergelijken met Hunanese of Shanghai? Na een tijdje klinken deze regionale stijlen als een mengelmoes van Tjap Tjoy die op een of andere manier werd uitgevonden in het Westen, net als de beroemde fortune cookie. Veel Chinese restaurants bieden een aantal regionale keukens van hetzelfde menu, dus het is niet zo gemakkelijk om het verschil te onderscheiden wanneer alle gerechten even lekker zijn. Hier is een snelle inleiding op de meest voorkomende Chinese keukens in Nederland.

Kantonese keuken

De Kantonese keuken is ontstaan ​​in de gebieden van de provincie Guangdong en Hong Kong in het zuiden van China. Canton is een oude havenstad die vandaag wordt aangeduid als Guangzhou. Dim sum betekent het hart raken. Deze Chinese maaltijd van kleine lekkernijen gepresenteerd in gevlochten mandjes begon in deze regio. Versheid is uitermate belangrijk in de Kantonese keuken. Levende vis en schaal- en schelpdieren worden gehouden in aquaria, tot vlak voordat ze bereid worden. Kantonese sauzen zijn mild en subtiel om zo niet de versheid van de ingrediënten te overmeesteren. Populaire Kantonese gerechten zijn gestoomde hele vis, knapperige kip, haaienvinnensoep, en geroosterde speenvarken.

Mandarijnse Keuken

Mandarijns eten is het voedsel van de noordelijke keizerlijke hoven van het oude Peking. In deze regio is tarwe in plaats van rijst op grote schaal gebruikt, zoals ook bleke groene kool, bekend als Chinese Kool. Het in crêpe gerolde mu-shu varkensvlees en krokante pekingeend vergezeld met gestoomde broodjes vinden hun oorsprong in dit gebied. Mandarijnse keuken, een uitgebreide stijl die voortvloeit uit de keizerlijke dagen, wordt vaak rijkelijk versierd met als fruit gesneden  bloemen, dieren, en andere ontwerpen. In een andere noordelijke schotel, Mongoolse hot pot, koken gasten hun eigen vlees en groenten in een grote kokende pot smaakvolle bouillon aan tafel. Andere populaire Mandarijnse ingedriënten zijn in knoflook en lente-uitjes gebakken Mongoolsrundvlees, en bedelaar’s kip.

Shanghai Keuken

De Shanghainese koks zijn meesters in de kunst van het smoren en stoven, zodat volle smaken vermengen op de tong. Algemeen beschouwd als de keuken van China is de zuidoostelijke regio van de provincie Zhejiang, de sauzen hebben de neiging om rijk te worden als gevolg van de trage kooktechnieken en het laten inkoken. Het gebied is ook bekend voor het conserveren van voedsel zoals het inleggen van groenten en vlees. Noodle producten zijn steviger bij Shanghai noedels. De sherry-gekleurde wijn uit de regio, Shao Xing, wordt wereldwijd geëxporteerd en is een belangrijk ingrediënt in veel gerechten. Populair zijn regionale gerechten zoals dronken garnalen, wijn en kip, gestoofde “Lion’s Head” gehaktballen, zee komkommer met garnalen kuit, en ingemaakte groenten met varkensvlees.

Sichuan keuken

Chilipepers en rode peperkorrels worden gebruikt in de Sichuan keuken (in het Kantonees Szechuan) om de smaakpapillen te stimuleren en tegen de bittere kou van de winter. Sichuan gerechten zijn pittig. Door middel van inleggen en inzouten worden de groenten en vlees van deze regio bewaard gedurende de strenge winter. De gecombineerde smaken van azijn met zoet gebakken voedsel ontstonden in deze centrale westelijke regio. Bekende Sichuan gerechten zijn Szechuan rundvlees, roergebakken groene bonen, koude noedels met pindasaus en kruidige gebakken Ma-Po tofu.